e-learning

E-LEARNING MODUL
Indikatori štetnog ponašanja zaposlenika

E-learning

Prednosti učenja na daljinu:

Jednostavnost korištenja e-learning platforme

Fleksibilnost u pogledu vremena, mjesta i tempa učenja

Osim na svom računalu, edukacijski modul sada možete pratiti  i na svom mobitelu

Svaku lekciju možete pogledati dva puta

Prenošenje znanja kroz multimedijalne sadržaje

lako se može integrirati u radne procese u tvrtki, a osobito u ciklusima rada iz doma

Digitalni format edukacija smanjuje osnovne troškove edukacije, nema dodatnih troškova putovanja i smještaja i manji su gubici radnog vremena

Dodatna ušteda u odnosu na cijenu online edukacija u živo i do 25% 

Koji su to indikatori važni za otkrivanje zlonamjernih zaposlenika?

Nakon što zaposlenik u nekoj kompaniji počini pronevjeru, ukrade vrijednu imovinu ili oda povjerljive poslovne informacije njegovi kolege i nadređeni prisjećaju se njegovih ponašanja koja su im bila sumnjiva, ali ih tada nisu smatrali relevantnima da išta poduzmu. Trebali su im jači dokazi da je taj zaposlenik zlonamjeran. Doista, pravi dokazi bi došli nešto kasnije, ali obično u višeznamenkastim iznosima štete.

Sigurnosni mehanizmi kompanija najčešće su usmjereni na vanjske sigurnosne rizike. Doista, konkurencija, zlonamjerni klijenti i poslovni partneri, profesionalni i različiti prigodni lopovi i prevaranti mogu predstavljati ozbiljnu prijetnju pa je  sigurnosne mehanizme potrebno usmjeravati i prema njima. Međutim, pri tome ne treba zaboraviti da svi oni često trebaju pomoć nelojalnih zaposlenika. Često upravo najveću prijetnju poslovanju kompanije predstavljaju sami zaposlenici.

Nema mjesta panici, takvih zaposlenika u pravilu nema puno u kompaniji, ali i relativno mali broj njih može učiniti velike štete poslovanju. Česta razmišljanja koja možemo čuti od upravljačkih struktura kompanije je da u njihovoj kompaniji nema “takvih” zaposlenika i da oni vjeruju svojim zaposlenicima. Stvarnost je u pravilu nešto drugačija. Nije pitanje ima li zaposlenika koji nanose štetu kompaniji nego koliko ih je i kakve su posljedice.

Niti jedna kompanija nije pošteđena tzv. unutarnjih rizika. Brojni otkriveni i neotkriveni slučajevi u kojima su zaposlenici pronevjerili novac, krivotvorili poslovnu dokumentaciju, pogodovali klijentima ili poslovnim suradnicima pokazuju da se tim problemom treba aktivno baviti. Stoga rukovoditelji na svim razinama, stručnjaci za korporativnu sigurnost, interni revizori ili stručnjaci za prijevare trebaju biti osposobljeni prepoznati tipične indikatore sigurnosno rizičnog i štetnog ponašanja zaposlenika kako bi pravovremeno mogli poduzimati dodatne nadzorne, istražne, ali i preventivne aktivnosti.

Indikatori štetnog ponašanja dosita mogu biti zaista brojni, od općih koje možemo susresti u većini kompanija do specifičnih, koji ovise o djelatnosti, veličini tvrtke ili pojedinim radnim mjestima. U grubo ih možemo podijeliti na opće osobne, psihološke, etičke, interpersonalne, sigurnosne ili radne indikatore. Ilustracije radi, istaknuti ćemo neke od indikatora, koje naravno treba ispravno interpretirati u kontekstu pojedinog slučaja: 

  • neočekivana promjena ponašanja
  • pretjerana tajnovitost unutar kolektiva
  • neopravdani izostanci s radnog mjesta
  • neuobičajena angažiranost u obavljanju pojedinih poslova
  • neopravdano pristupanje povjerljivim poslovnim informacijama
  • preuzimanje velike količine podataka s interne mreže 
  • veći materijalni standard od primjerenog
  • financijski problemi itd.

Osim prepoznavanja i ispravne interpretacija rizičnih indikatora značajno je na razini kompanije razraditi metodologiju postupanja kada se takvi indikatori uoče, kao i precizno poznavanje metodologije provođenja internih istraga i osiguranja dokaza potrebnih za provođenje daljnjih postupaka.

Što Vas očekuje:

14 video lekcija

275 minuta video materijala snimljenog tijekom webinara

+ kvizovi, konkretni slučajevi iz prakse, završna procjena usvojenog znanja, kompletne prezentacije, stručni članci i potvrda o pohađanju e-learning modula

Kompetentan predavač

20200830_112220

dr. sc. Josip Pavliček, mag. krim.

stručnjak u području specijalnog intervjuiranja i detekcije laganja, kriminalist, profesor visoke škole u trajnom zvanju, savjetnik u području sigurnosti, autor

Rok za prijaveprijave na e-learning modul su otvorene

Cijena po osobi: 144€

Nakon uplate šaljemo Vam osobno korisničko ime i lozinku i možete početi…

Trajanje pristupa e-learning modulu:

5 kalendarskih dana

Prijavite se
Prijava e-learning